„Praskněte své bubliny!“ To je výzva, kterou diváky přivítá letošní Jeden svět. Již 17. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech si klade za cíl narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností. Svou bublinu si budete moci prasknout od 2. do 11. března 2015 v Praze a následně v dalších 33 městech České republiky.

Jeden svět letos vzniká ve chvíli, kdy světem hýbou zásadní události jako útok na redakci satirického týdeníku v Paříži, válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu, nárůst rasismu v České republice podporovaný čelnými politiky. „Díky moderním technologiím můžeme dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu – sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. Přesto reagujeme zcela opačně – pouštíme k sobě jen vybrané zprávy, uzavíráme se do mentální rezervace. V ochranné bublině je nám příjemně, protože máme pocit, že to, co je venku, se nás netýká,“ vysvětluje ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Upozorňuje zároveň, že takový pasivní postoj je zvlášť v dnešní globalizované době nebezpečný.

Právě proto Jeden svět vyzývá českou veřejnost, aby praskla své ochranné bubliny – například už tím, že navštíví projekce dokumentárních filmů s aktuálními tématy a po nich následující debaty. „Sami jsme si při výběru filmů praskli pár svých bublin, ať už o islámu, jihoamerických migrantech nebo třeba duševních chorobách,“ dodává Hana Kulhánková. Ne nadarmo se symbolem letošního ročníku stala ochranná bublinková fólie, které je třeba se zbavit.

A na co nového se letos můžete těšit? Nová kategorie V zajetí mysli nabídne filmy o duševním zdraví, sekce Co se v mládí naučíš představí dokumenty o vzdělávání. K příležitosti 20. výročí konce války v bývalé Jugoslávii přinášíme filmy v kategorii Jugoskop. Chybět nebudou ani tradiční festivalové kategorie Moc médií, Takzvaná civilizace s environmentální tematikou, Cesty ke svobodě ze zemí, v nichž pracuje společnost Člověk v tísni, Panorama s filmy oceněnými na zahraničních festivalech a Český pohled. Soutěžní filmy najdete v kategoriích Hlavní soutěž a Máte právo vědět. (zdroj: jedensvet.cz)

Program naleznete zde.

obr