17. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2024 diváky letos zavede do Japonska jako do země psaných i nepsaných pravidel. Způsob, jakým tu vše funguje je pro nás někdy jen těžko pochopitelný. Na snad každou činnost existuje návod nebo piktogram. Může se zdát, že to člověka zbavuje svobody, ale naopak v krizových situacích, kdy všichni postupují podle instrukcí, mohou naučená pravidla zachraňovat životy v reálném i přeneseném smyslu. Vedle filmů festival přinese tradiční sobotní Japonský kulturní den v Galerii Lucerna plný workshopů, stánků s japonským občerstvením i doprovodným programem s tradiční hudbou, tancem, divadelní komedií kjógen i bubenickou show.

Festival Eigasai letos uvede 7 filmů, jejichž hrdinové budou vrženi do zaběhnuté a fungující společnosti a bude jen na každém z nich, jak se této výzvě postaví. Budou respektovat pravidla komunity nebo půjdou svou vlastní cestou? Snímky představí prostředí japonské mafie jakuza, svět profesionálních hráčů šachů šógi, mizející svět starých obchodních arkád, ale i podvodníky všech typů a velikostí. Tedy taková zákoutí japonské společnosti, která i velmi zvídavému a bystrému turistovi zůstávají již z podstaty věci zcela skryta. A dojde i na tajemné nindži!

Festival Eigasai pořádají Česko-japonská společnost, Velvyslanectví Japonska v ČR, kino Lucerna za podpory The Japan Foundation. Podporu udělilo Hlavní město Praha.