Anifest 2012

Účastníci:    PhDr. Lenka Grossová, koncepční specialistka v oblasti kultury, OZV MHMP

Termín:    30.4. až 1.5. 2012

Cíl:    Teplice

Účel:    Účast na 11. ročníku  festivalu Anifest 2012

Zprávu zpracovala:    PhDr. Lenka Grossová, koncepční specialistka v oblasti kultury, OZV MHMP

 

Anifest 2012

Letošní 11. ročník se konal v Teplicích a v Duchcově v termínu od 26.4.2012 do 1.5.2012. Tento svátek animace byl spojen s oslavou jednoho z velikánů českého animovaného filmu Jiřího Trnky, od jehož narození uplynulo letos 100 let.

Já jsem se Anifestu zúčastnila na dva dny, od 30.4. do 1.5., na základě pozvání pořadatele. Promítání probíhalo v několika sálech, které jsou v prostorách Domu kultury Teplice a Krušnohorského divadla. Měla jsem možnost zhlédnout velké množství filmů v tématických blocích – studentský film, krátký film, TV film a seriál nebo Poctu Zdeňku Milerovi. Promítací sály byly většinou zaplněny tak z poloviny, což bylo dáno tím, že jednotlivé bloky se během festivalu opakovaly. V Krušnohorském divadle se 30.4. večer konalo Slavnostní zakončení festivalu, zahrnující předání 15 festivalových cen, včetně Grand Prix Anifest 2012. Tato cena byla letos vůbec poprvé v historii festivalu udělena studentskému filmu Vdova Caillou autorky Agnes Patron.

Program festivalu pokračoval i po slavnostním zakončení. Diváci se mohli přesunout do letního kina a zhlédnout zde projekci filmu Alois Nebel, program pokračoval dále i následující den. Bohatý byl také doprovodný program – workshopy, setkávání atd. Např. o problémech distribuční sítě se diskutovalo na druhém ročníku Visegrádského Exchange Fóra. Debaty u kulatého stolu, diskuze nad náměty nových animovaných filmů i soutěž školních filmů Visegrádských zemí přilákaly dohromady na 140 filmových profesionálů ze zemí střední a východní Evropy.

Na teplickém zámku se konala výstava jedinečné kolekce originálních výtvarných děl mistra české animace Jiřího Trnky.

Další výstavy se konaly na zámku v Duchově, velmi zajímavá byla originální videoinstalace mladých umělců o proměnách zámku.

Dle organizátorů se festivalu zúčastnilo 160 filmových profesionálů, bylo uvedeno témeř 500 filmů z 69 zemí světa, konalo se 27 odborných přednášek, sály prošlo 20 000 diváků.

Osobně jsem byla nadšena z atmosféry, která na festivalu panovala, organizačně bylo vše dobře zvládnuté, město Teplice se mi pro tento typ akce zdálo zcela ideální – disponuje dostatkem promítacích sálu, reprezentačních prostor i ubytovacích kapacit.