Zveme vás k účasti na FÓRU O BUDOUCNOSTI KULTURY, které se koná ve dnech 20. a 21. září v Divadle pod Palmovkou, bude možné se jej zúčastnit online, protože vše bude také streamováno. 20. září začneme Key note: Budoucnost podle principů iniciativy Nový evropský Bauhas, který přednese Mária Beňačková Rišková a následovat bude panelová diskuze ve dvou blocích na téma - Jakým výzvám čelí divadlo jako veřejná kulturní instituce 21. století? V prvním bloku budou diskutovat: předseda Asociace profesionálních divadel a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, předsedkyně Asociace nezávislých divadel a ředitelka Divadla X10 Lenka Havlíková, ředitel Divadla pod Palmovkou Michal Lang Pawel Lysak iniciátor Fóra o budoucnosti kultury a ředitel Teatra Powszechny v Polsku. V odpoledním bloku vystoupí ředitel odboru kultury a cestovního ruchu MHMP Jiří Sulženko, head o cultural planning ONplan Olga Škochová, pedagog na několika uměleckých školách, kurátor Václav Janoščík a Maté Gáspár umělecký ředitel v Budapest Brand, the Hungarian capital's agency of Culture and Tourism. Fórem provedou moderátoři Martina Pecková Černá a Jan Jiřík. Druhý den proběhnou diskuzní skupiny rozdělené do témat ekonomiky a legislativy zřizovaných divadel. V diskuzní skupině ekonomika přednesou úvodní příspěvky ředitel Teatru Powsechny Pawel Lysak, ředitel Moravského divadlo Olomouc David Gerneš a správní ředitelka Národního divadla Jana Dvořáková. Úvod ve skupině legislativa zazní z úst Pawla Starbovského, uměleckého ředitele Teatru Powsechny, Zdeňka Pánka - vedoucího kanceláře generálního ředitele Národního divadla a Martiny Hájkové z Asociace profesionálních divadel. 

Jaké filosofické a společenské perspektivy si dnes spojujeme s veřejnou kulturní institucí, jako je zřizované divadlo, a může pro ně jako kompas posloužit Nový Evropský Bauhaus? Jaké argumenty pro udržení veřejných kulturních institucí obstojí v současných krizích a jak by se v ideálním světě mělo doplňovat zřizované a nezávislé divadlo? Jak může být potenciál kulturních institucí lépe využit městy a komunitami a s jakými ekonomickými a legislativními překážkami se potýkají? Odpovědi na výše naznačené otázky bude hledat Fórum o budoucnosti kultury Praha s titulem Divadlo jako veřejná kulturní instituce 21. století. Sympozium se koná jako součást Fóra o budoucnosti kultury, které v roce 2017 iniciovalo varšavské divadlo Teatr Powszechny. 

Přihlásit se můžete přes registrační formulář - https://docs.google.com/forms/d/1w8VQkgYrgZaK2ojjzWGXjOca_-5ULqrjRtcJcWujhp8/edit

Podrobný program obou dnů - https://www.podpalmovkou.cz/forum-o-budoucnosti-kultury