Výstava, která reflektuje nejvýznamnější světové události roku 2014 a která obsahuje unikátní záběry z města Kobani od vítěze Ceny Prahy Bülenta Kilice, se uskuteční od 11.9. do 4.10.2015 v pražském Karolinu.

Popatnácté se výstava novinářských fotografií World Press Photo vrací do Prahy. Celkem 145 vítězných fotografií oceněných mezinárodní porotou vedenou obrazovou editorkou časopisu The New York Times Michele McNallyovou budou moci návštěvníci zhlédnou ve výstavních prostorách pražského Karolina. Dvanáct fotografií vítěze Ceny Prahy stejně jako v minulém roce vybral 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka. Stal se jím turecký fotograf Bülent Kilic, díky kterému bude v Karolinu k vidění soubor unikátních fotografií utěku tureckých Kurdů z města Kobani v loňském roce.

Novinkou letošního ročníku je kategorie dlohodobých projektů, která se poprvé v historii nevěnuje pouze událostem předešlého roku. Každý autor musel do soutěže zaslat sérii snímku pořízených během posledních tří let. Vítězkou se stala americká fotografka Darcy Padilly s příběhem americké rodiny z okraje splečnosti. Polský autor Kacper Kowalski se prezentoval dlouhodobým projektem fotografií země “zvrchu” . Fotografie vznikly spojením jeho dvou vášní - letání a fotografování. Pohled na čínskou společnost, který se za hranice dostane zcela vyjímečně, tak by se dala charatkterizovat poslední oceněná série Číňana Lu Guanga.

Každým rokem je o soutěž World Press Photo ze strany profesionálních novinářů obrovský zájem. V roce 2015 se do soutěže přihlásilo celkem 5 692 fotografů ze 131 zemí světa. Společně předložili porotě 97 912 snímků. Mezinárodní porota ocenila v osmi kategoriích celkem 41 autorů ze 17 zemí světa. V letošním ročníku bohužel neuspěl žádný český autor. Výstava byla slavnostně otevřena 18. dubna v amsterodamském kostele Nieuwe Kerk a do konce roku ji mohou vidět návštěvníci ve více jak stovce měst 45 zemí světa. (zdroj: www.wpppraha.cz)