1. – 6. září 2009

 

Národní kulturní památka Vyšehrad letos již pošesté na začátku září ožije barevným festivalem pro děti a jejich rodiče. VyšeHrátky nabídnou jak tradiční program pro nejmenší nebo bejbypunkový nářez v podání Kašpárka v rohlíku, tak nově i scénu pro náctileté  Na Hradbách 4teens a v prostorách podzemní Gorlice jedinečnou instalaci Petra Nikla a Milana Caise! To vše od 1. do 6. září!

   

VyšeHrátky nabízí zábavu pro celou rodinu. Nejsou jen dětským koutkem, kam lze ratolesti na celé odpoledne odložit. Jsou podnětem pro další diskuzi mezi rodiči a dětmi nebo učitelem a žáky. Program VyšeHrátek nabízí ve všední dny v dopoledních hodinách program pro školy, odpoledne a o víkendu se areál otevře široké veřejnosti. Hlavní atrakcí je celoroční projekt Putovního dětského hřiště, které docestovalo přes festivaly v Hradci Králové a Chrudimi zpět domů na Vyšehrad. Jeho myšlenkou je originální propojení umění, hry a vzdělávání a vždy je inspirováno tématem z českých dějin, letos jsou to české státní svátky. Hřiště lze navštívit buď jako samoobslužná stanoviště, nebo oživené mladými herci z řad studentů DAMU. Atrakce vyrostou na louce před budovou Starého purkrabství. Každý den se také odehraje několik pohádek, hosty festivalu jsou letos například Jihočeské divadlo České Budějovice, Divadlo Mimotaurus nebo Divadlo Líšeň. Vlastní stan přiveze již podruhé bejbypunkové uskupení Kašpárek v rohlíku, které propojuje originálním způsobem divadlo a hudbu v barevnou koncertní show. Rocková hudba a vtipné texty pobaví jak děti, tak rodiče. Zahájení v kašpárkovském duchu proběhne v úterý 1. září od 16 hodin na louce před Starým purkrabstvím.

Letošní novinkou je scéna Na Hradbách 4teens, která bude v provozu od čtvrtka 3. září vždyod 14 hodin. Jak už název napovídá, program pro mladé bude probíhat v prostoru legendární vyšehradské hospody Na Hradbách. Program je otevřen všem, zúčastnit se může kdokoli a kdykoli. Konat se zde budou workshopy bubnování, žonglování, návštěvníci budou objevovat kouzlo komiksu, večer potom vystoupí kapely různých žánrů, tahákem je pak skupina Toxique, oceněná jako Objev roku Výročních cen Akademie populární hudby ANDĚL 2008.

Dalším unikátem letošního ročníku je výtvarná instalace Světelné orchestřiště Petra Nikla, Milana Caise a Jury Hradila v prostorách podzemního sálu Gorlice. Autoři zabydlí a ozvláštní prostor vyšehradských kasemat sestavou světelných nástrojů, které používají při svých koncertně divadelních performancích. Inspirováni místem, odehrají s nimi tři koncerty. V průběhu projektu budou tyto nástroje rovněž zpřístupněny k celodenní hře
návštěvníkům. Budou umožňovat manipulační a kresebné hry na principech camery obscury a
stínových reflexí.

VyšeHrátky říkají dost ušišlané zábavě, dost dětskému kýči, dost červeným nosům, dost přihlouplému culení! VyšeHrátky hlásají konec dětské zábavy přes kopírák! VyšeHrátky volají po chytrém trávení volného času! Celý program najdete na www.vysehratky.cz.

Pozvánka na festival  (.pdf)

Program (.pdf)