První náměstek primátora hl. m. Prahy Rudolf Blažek prohlásil dnes odpoledne v Brožíkově sále Staroměstské radnice 63. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro za zahájený. Tradičního slavnostního zahájení se zúčastnil i ministr kultury Václav Jehlička a ředitel festivalu Roman Bělor, mezi hosty nechyběli zástupci významných hudebních těles a představitelé oficiálních partnerů festivalu. Hudební pozvánku svěřili organizátoři této významné kulturní a společenské události vynikajícímu houslistovi Václavu Hudečkovi.

    

Pražské jaro

 

Jménem primátora hl. m. Prahy Pavla Béma i jménem svým přivítal účastníky slavnostního zahájení náměstek primátora Rudolf Blažek. „Je to pro mne o to vzácnější a milejší povinnost, neboť hudební festival Pražské jaro patří k nejstarším a nejprestižnějším svátkům svého druhu na světě, který nám tento svět také závidí – v tom nejlepším smyslu slova. Vždyť Pražské jaro je nejen reprezentativní přehlídkou nejlepších domácích i světových umělců, orchestrů a komorních ansámblů, ale také platformou světové hudební kultury v nejširším stylovém i žánrovém rozpětí až po nejaktuálnější trendy s přesahem do oblasti jazzu a etnické hudby,“ řekl náměstek primátora Blažek. „Budu rád, když okamžiky, které v Praze během festivalu strávíte a prožijete, pro Vás budou těmi, které se nesmazatelně zapíší do Vašich myslí. Protože svou prací – a promiňte, že Vaši hru či zpěv nazývám jen prací, ačkoli vím, že je pro Vás neméně posláním a vášní – přinášíte Praze cosi nehmatatelného, nezměřitelného, ale o to významnějšího, co dělá z hlavního města na několik týdnů hlavní město světové kultury,“ ocenil přínos festivalu Rudolf Blažek.

 

Dnes večer zazní v Obecním domě tradiční zahajovací koncert Pražského jara – Smetanova Má vlast – v podání Filharmonie Brno za řízení Petra Altrichtera. V rámci letošního festivalu se koná 60. ročník mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro v oborech hoboj a klarinet. Slavnostní předání cen vítězům této soutěže se uskuteční ve čtvrtek 15. května v Brožíkově sále Staroměstské radnice v 11.00 hodin.

 

 

V Praze 12. 5. 2008

___________________________________________________________________________
Mgr. Rudolf Blažek – první náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast legislativní, právní, bezpečnostní, veřejné správy, informatiky a místního názvosloví. V nepřítomnosti primátora je pověřen jeho zastupováním.
Do funkce zvolen 30.11.2006. Působnost v oblasti návrhů vyhlášek a nařízení hl. m. Prahy, Záchranného a bezpečnostního systému, provozu informační infrastruktury hl. m. Prahy.