PQ

 

PRAŽSKÉ QUADRIENNALE 2011

Cílem 12. ročníku Pražského Quadriennale je zkoumat stav současného divadla a představit inovativní projekty, umělce a odborníky v oblasti scénografie. Pražské Quadriennale 2011 se na scénografii zaměří v kontextu současných trendů v divadle i v dalších uměleckých a kulturních oborech pracujících se scénickou akcí a bude ji zkoumat jako široký kulturní fenomén objevující se v mnoha aspektech umění i života.

Scénografie bude pojímána jako komplexní umělecká oblast, nikoli jako dekorace prostoru pro herce.Bude zkoumána jako významný divadelní prvek, jako komplexní tvůrce všech vizuálních aspektů divadla a performance; jako element, který tvoří, přetváří, mění a naplňuje prostor, tělo a jejich vzájemný vztah.A její výzkum bude rozšířen o přesahové pojetí scénografie v ostatních uměleckých a kulturních oblastech, ve vizuálnímumění, architektuře,módě, body artu, instalaci, video artu, nových médií, site specific atd., a stejně tak i mezi obory.

Divadlo je interdisciplinární obor a představením širokého spektra oborů současné scénografie chce Pražské Quadriennale 2011 posílit svůj mezioborový charakter. Ukáže také neomezené možnosti divadla i scénografie a vztahy mezi nimi.

Nový název příštího ročníku Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru umožní zahrnout širokou škálu oborů a žánrů scénografie a sledovat aktuální trendy v současném performing arts. Proto Pražské Quadriennale také rozšířilo mezinárodní tým kurátorů, komisařů a odborníků pro jednotlivé sekce a projekty.

Celá tisková zpráva: Pražské quadriennale 2011.pdf  icon_pdf.gif