Ve dnech 10.-12. 12. 2006 rozhodla mezinárodní porota zasedající na pražské FAMU v Praze

o výsledcích jediné významné mezinárodní kompoziční soutěže (v oboru elektroakustické hudby) konající se v ČR o vítězích ve dvou oborech:  v oboru čistě elektroakustické kompozice a v oboru živé performance v kombinaci s elektronikou. Soutěž má také speciální české kolo.

 

V r. 2006 se jí účastnilo 103 skladeb z 29 zemí, největší účast byla tradičně z Velké Británie, USA, Itálie, Německa a Francie. Pravidelně ovšem soutěž obesílají i autoři z Jižní Ameriky, Asie (zvláště z Korei a Japonska) a Austrálie.

 

V kategorii čistě elektroakustických kompozic zvítězil známý německý autor, člen Sdružení pro intuitivní hudbu, v současnosti ředitel elektroakustického studia na Harwardské universitě Hans Tutschku (1966) se skladbou Rojo, druhou pozici obsadil Peter Mcilwain (1961), president Australské asociace computerové hudby se skladbou Instrumentální krajina, třetí pozici získal Thiery Gauthier (1970) z Kanady, crossoever style skladatel a performer, který vystoupil i v ČR, se skladbou Etuda pro clavecin a ptáky.

V kategorii B zvítězil Kolumbijec, narozený v USA, Henry Vega (1970) se skladbou Idoru pro tři ženské hlasy a elektroniku, druhé místo obsadil známý portugalský autor Joao Pedro Oliveira (1959), manžel slovenské skladatelky Petry Bachraté se skladbou Vír pro cymbál a elektroniku.

V české kole zvítězil student FAMU Pavel Kovařík (1975) se skladbou Časoprostor.

 

Koncert laureátů se bude konat 15. 12. 2006 (pozvánka angl.) v Českém muzeu výtvarného umění od 18 hodin za přítomnosti oceněných.

Soutěž pořádá Společnost pro elektroakustickou hudbu ve spolupráci s ČMVU pod záštitou České hudební rady /DÚ. Je podpořena MK ČR, Magistrátem hl. m. Prahy, N OSA a N ČHF.

 

 

další info: PhDr. Lenka Dohnalová, Ph.D., ředitelka soutěže, lenka.dohnalova@divadlo.cz

 

Mezinárodní soutěž Musica Nova 2006 podpořilo hlavní město Praha 30.000 Kč.