Logo - Cena Jarmily Jeřábkové    Logo - Duncan Centre

 

FESTIVAL NOVÉ EVROPY 2008

a

Cena Jarmily Jeřábkové

 


Závěrečná tisková zpráva

 

V pražském Divadle Duncan Centre proběhl ve dnech 20. – 24. listopadu 2008 10. ročník choreografické soutěže o Cenu Jarmily Jeřábkové, která se v posledních letech koná v rámci Festivalu Nové Evropy. Novou Evropou je míněn středoevropský a východoevropský prostor, odkud přicházejí mladí choreografové do 35 let, aby se představili publiku, ucházeli o cenu a setkali navzájem. Letos viděl festival díla tvůrců z České republiky, Estonska, Kypru, Lotyšska, Maďarska, Polska, Řecka a Turecka.

Soutěž i festival založila Eva Blažíčková, ředitelka Duncan Centra a přímá žákyně představitelky předválečného soudobého tance u nás, podle níž je cena nazvána, Jarmily Jeřábkové. Eva Blažíčková věnuje obzvláštní pozornost podpoře muzikálnosti tanečního projevu a soutěž má svou specialitu – povinnou část na hudbu moderního českého skladatele. Letos byl „povinným“ skladatelem Kryštof  Mařatka, mladý český skladatel, působící úspěšně v Paříži.

Festival byl otevřen slavnostním večer, v němž se s novými choreografiemi představily loňské vítězky. Duo Lang Katariny Papageorgiou s nezvyklým kluzkým pohybem, jakoby přicházející z neznámé dimenze, zůstalo nejoriginálnějším dílem celého festivalu.

Letos pětičlenná mezinárodní porota, v níž nechyběl John Ashford z legendárního londýnského tanečního divadla The Place, udělila ex equo dvě druhé ceny. První a třetí nebyly uděleny.

Cena Jarmily Jeřábkové 2008

 

 

 

Jednu z cen získala Řekyně Maria Koliopoulou, která představila jako povinnou skladbu Action 3 na Exaltum a Fables Kryštofa Mařatky a volnou choreografii Action 1.3. na pozadí zvukového designu Yannise Isidoroua. Maria Kaliopoulou je zralá, konsekventní konceptuální choreografka a tanečnice velké jevištní prezence. Její práce je výtvarně elegantní, poučená v soudobých trendech.

 

 

Další druhou cenu získala Kateřina Stupecká z České republiky, která provedla na Astrofonii Kryštofa Mařatky sólo pod názvem Da Capo a ve volné skladbě na hudbu Arvo Pärta trio Al Fin. Kateřina Stupecká je skvělá tanečnice, vyzařující energii. Komplikovaně a exaktně odpovídá na výzvy hudby i prostoru.

 

 

Obě vítězky se představily i v závěrečném gala koncertu, kde hudební trio ArteMiss provedlo Mařatkovy skladby a skladatel osobně improvizoval na klavír, přičemž taneční a improvizující partnerkou mu byla Dora Hoštová, jedna z nadějí naší mladé choreografie.
Během závěrečného gala koncertu byl kromě předání cen vítězům vyhlášen autor pro vytvoření povinné skladby pro příští ročník Festivalu Nové Evropy 2009. Je jím český skladatel Martin Smolka.

 

Podrobné informace o programu soutěže najdete na http:// www.cjj.ecn.cz /.

V Praze dne 24. listopadu 2008   

Nina Vangeli

 

Projekt byl podpořen hlavním městem Prahou formou grantu ve výši 80 000 Kč.