trebbia 2006

Evropskou cenu Trebbia za tvůrčí činnost 2005 předal včera radní hl. m. Prahy Bohumil Černý v zastoupení pražského primátora sochařce Emmě de Sigaldi na galavečeru ve Státní opeře. Ceny Trebbia uděluje od roku 2000 mezinárodní galerie Miro a mezi jejími laureáty je řada českých i slovenských uměleckých osobností i mecenášů umění.

 

trebbia 2006

 

Při předání ceny Emmě de Sigaldi radní Bohumil Černý poděkoval umělkyni za její dar české metropoli: „Vaše krásná plastika Modrá květina, která je umístěna na Slunečním náměstí v Praze 13, nás spojuje s mnoha městy prostřednictvím vašich dalších děl.“ Sochy z bronzu a mramoru této monacké umělkyně, která svou kariéru začínala jako tanečnice a navrhovala také kostýmy a choreografii na moderní hudbu, mohou lidé obdivovat na náměstích a v parcích téměř všude na světě. 

trebbia 2006

Mezi včerejšími oceněnými byli i další významní tvůrci – spisovatel a současný velvyslanec Slovenské republiky v ČR Ladislav Balek, francouzský sochař Amri Aminov. Ceny za podporu umění převzala zakladatelka a ředitelka pražského Musea Kampa Meda Mládková, dále Richard H. Mayer ze SRN, který se od roku 1958 věnuje pořádání výstav a jehož sbírka děl Salvadora Dalího patří k největším soukromým ve střední Evropě, a také Zdenek Grondol za soustavnou podporu dovozu uměleckých děl světových klasických mistrů, jejichž výstavy byly pořádány v ČR.

Na včerejším galavečeru ve Státní opeře byly také předány dva benefiční šeky v hodnotě 100 000 korun – pro farnost Třeboň a pro Nadaci Plaváček manželů Deany a Juraje Jakubiskových.  

 

   

    V Praze 14.1.2006

 

 

___________________________________________________________________________________

 

Mgr. Bohumil Černý – radní hl. m. Prahy

Do funkce zvolen 1.9.2005, působnost v oblasti  kultury, cestovního ruchu a kongresové turistiky, církví a náboženských společností a pohřebnictví