18. – 19. 6. 2010, ostrov Štvanice, Praha

_anthony-joseph-05.jpg

Pražský festival Respekt, průkopnická přehlídka world music s 13letou tradicí, přináší i letos to nejlepší z hudby Afriky, Asie, Evropy a letos navíc i Karibiku. Jako v předchozích letech se v červnu na Štvanici představí jak legendy žánru, tak hudba z oblastí u nás méně známých: do Prahy zavítají například pohanské rituály z Jižní Itálie v čistě dámském podání skupiny ASSURD, sibiřský punk s tuvinsko-britskými Yat-Kha, arabské loutny oud z Palestiny nebo objevy z bouřlivé hudební scény Etiopie – země, jejíž hudbu jsme u nás dosud neslyšeli. Vrcholem festivalu budou světoví klasikové senegalské hudby Orchestra Baobab, veteráni dakarských klubů i světových megafestivalů.

V pátek 18. června vystoupí básník a rapper Anthony Joseph, původem z Trinidadu, dnes žijící v Londýně. Do jeho exaltovaného projevu se promítá freejazzová poezie i extatické rituály afro-karibské církve Shouters, Křiklouni. Kritika píše o kolizi hip-hopu s africkou magií, Anthony Joseph ale získal renomé i díky svým básním - je řazen mezi 50 nejlepších černošských spisovatelů, kteří ovlivnili britskou literaturu. Anthony Joseph spolu se svým Spasm Bandem nabízí skvělé koncerty, poháněné masivním funkem a spoustou free jazzové improvizace.

 Zcela jedinečnou událostí v historii českého hudebního dění bude koncert smíšeného ethiopsko-evropského Tria Kazanchis. Etiopie má na hudební mapě Afriky výjimečné postavení, zdejší hudba zůstala dlouho nedotčená evropskými vlivy. Ústřední postavou Tria Kazanchis je Mesele Asmamaw, hráč na krar, připomínající zmenšenou podobu Davidovy lyry. Výsledkem je syrová, improvizovaná hudba s typickou pečetí etiopské melodiky a přesahy do avantgardního rocku. Páteční program festivalu bude otevírat slovenská dvojice Longital, elektroničtí písničkáři 21. století, kteří už stihli okouzlit posluchače na koncertech v mnoha zemích Evropy a nedávno i ve Spojených Státech. 

Vrcholem sobotního programu budou hlavní hvězdy festivalu, senegalští Orchestra Baobab, jedna z mála skutečných legend západoafrické hudby. Orchestra Baobab se může chlubit kořeny ještě hlubšími nežli velikáni Ali Farka Toure či Youssou N'Dour, jejich počátky sahají totiž až do zlaté éry prvních let africké nezávislosti. Dakarský klub Baobab vznikl roku 1970 z popudu vlády tehdy čerstvě samostatného Senegalu, a Orchestra Baobab se stal jeho domácí kapelou. Během sedmnácti let styl skupiny vyzrál do unikátní a sofistikované hudební esence, která jako barevné spektrum propojila senegalský feeling s melodiemi ze sousedních Kapverd i afrokubánskými rytmy. Po rozpadu se původní nahrávky Orchestra Baobab staly ceněnými sběratelskými artikly. O obnovení skupiny se zasloužil roku 2001 britský producent Nick Gold, který podobně inicioval vznik Buena Vista Social Clubu či spolupráci Ali Farky Toureho s Ry Cooderem. Obnovená sestava debutovala v londýnském Barbicanu, její album s hostujícím Ibrahimem Ferrérem produkoval Youssou N'Dour.

Transovní hudbu mají i regiony jižní Itálie. Historie syrových rytmů jako pizzica či tarantella, které léčí pavoučí kousnutí zběsilým tancem, sahají do pohanské éry a jejich síla je srovnatelná s berberskými rituály z pohoří Atlas. Sestava ASSURD je jihoitalským all-star-bandem, tvoří ji tři zpěvačky s divokým vzezřením a drsnými hlasy, které se na koncertech doprovázejí na perkuse i akordeon.

Na sobotním koncertu uslyšíte i jednoho z mistrů sibiřského hrdelního zpěvu, Alberta Kuvezina z Tuvy. Pokud je pro Evropana tou nejvíce exotickou world music třeba právě hudba z Tuvy, pro Kuvezina byli něčím podobnými Led Zeppelin či punk rock z Británie, což dokumentuje i repertoár jeho skupiny Yat-Kha, s niž přijíždí do Prahy. Jejich repertoár je založen na tradičním tuvinském hrdelním zpěvu, který kombinují s punk-rockem i elektronikou, díky čemuž si vysloužili označení „punk dálného Východu“. 

Do neznámého světa současné arabské hudby nás zavede Trio Joubran. Nástrojem jeho členů je loutna oud, úroveň i přístup virtuozních hudebníků připomíná legendární střetnutí Al DiMeoly, Johna McLaughlina a Paco de Lucii. Bratři Joubranové pocházejí z biblického palestinského města Nazaret, jejich koncerty oslňují tempem, energií i virtuozitou.

Sobotní program zahájí zástupce domácí romské scény, zpěvák, akordeonista a klavírista Mario Bihári spolu s kapelou Bachtale Apsa.

Další potěšení na Respectu:

Čajovna, kavárna, pivo a masa na grilu, ochutnávka maďarských vín, africké občerstvení, vegetariánské občerstvení Góvinda, etnocatering, vietnamská kuchyně, maďarské klobásy, prodej hudebních nosičů a tiskovin, prezentace nevládních neziskových aktivit, výrobky rukodělných dílen a další...

Speciální program pro děti. Agentura Hospodyňky zajišťuje na festivalu Respect aktivity pro děti od 2 let. Program pro děti zahrnuje výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče. Skákání v pytli, malování vlastních triček a další. Novinkou letos bude skákací hrad.

Pro děti ve věku do dvou let lze ve stanu, který je pro tyto účely na festivalu zajištěn, přebalit svou ratolest na přebalovacím stole, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě přesnídávku.

Děti do 15 let vstup zdarma.

Hudební ukázky a videa na www.respectmusic.cz, kde si můžete poslechnout také festivalové výběrové CD pod odkazem Radio Respect.

Předprodej: Ticketpro

Držitelům karet ISTC poskytujeme slevu 50 Kč.

Ceny:

Předprodej: jednodenní 400,- Kč dvoudenní 500,- Kč

Na místě: 500,- / 600,- Kč