Festival Contempuls

Po jednoleté odmlce se na pražskou scénu vrací festival Contempuls, který 11. listopadu zahájí svůj v pořadí již 8. ročník. Tento mezinárodní festival soudobé vážné hudby byl založen v roce 2008 a od té doby jako jediný festival svého druhu v Praze plní své poslání přinášet domácímu publiku přímý kontakt s aktuální světovou produkcí na poli komponované hudby. Jednou z hlavních myšlenek festivalu je dát soudobým skladbám nejen zaznít, ale také zajistit jejich provedení v prvotřídní kvalitě, prostřednictvím profesionálních, specializovaných interpretů – což představuje neodmyslitelný předpoklad porozumění tomuto žánru a jeho atraktivitě.

Autorem letošní dramaturgie je Josef Třeštík, který vystřídal po sedmi letech úspěšného působení Petra Baklu.

 

Jaký program přináší letošní osmý ročník?

Contempuls představí celkem sedm (!) světových premiér, což je doposud největší počet v historii festivalu: pět skladeb českých autorů a dvě irského skladatele Kevina Volanse. Tento jihoafrický rodák studoval v 70. letech u Karlheinze Stockhausena v Kolíně nad Rýnem, aby se později spřátelil s Mortonem Feldmanem, který podle jeho vlastních slov podkopal vše, co jej Stockhausen naučil. Světovou proslulost získal díky spolupráci s americkým souborem Kronos Quartet. Volans se coby klavírista provedení osobně zúčastní rovněž jako interpret, spolu se švédským perkusionistou Jonnym Axelssonem. Mezi českými premiérami nechybí tvůrčí skladatelské zakázky, které Contempuls každoročně zadává tuzemským autorům: letos oslovenými jsou Jiří Kadeřábek a Jan Trojan.

Zajímavým aspektem letošní dramaturgie je současná hudba Dánska: do Prahy zamíří a festivalu se osobně zúčastní Hans Abrahamsen, kterého uslyšíme na festivalu hned dvakrát: skladbu Wald v podání souboru Prague Modern a skladbu Schnee, kterou provede německý ensemble recherche, jenž ji v roce 2008 premiéroval - krátce poté se o Schnee začalo mluvit jako o jednom z nejzásadnějších hudebních počinů 21. století. Hans Abrahamsen je čerstvým držitelem prestižní Grawemeyerovy ceny a ceny britské Královské filharmonické společnosti za monodrama Let me tell you, napsané pro sopranistku Barbaru Hannigan a Berlínské filharmoniky. V současné době pracuje na opeře podle Sněhové královny Hanse Christiana Andersena, jejíž premiéra je plánovaná v Dánské královské opeře na rok 2019.

Další vhled do současné dánské hudby zprostředkují skladby Benta Sorensena, jeho Koncert pro klavír a orchestr č. 2 „La Mattina“ uslyšíme v podání orchestru PKF – Prague Philharmonia a vynikajícího Jana Bartoše. V neposlední řadě uveďme monumentální, komplexně-ambientní Oort Cloud pro dva akordeony a saxofon dánského skladatele Jexpera Holmena, který se pražského provedení osobně zúčastní.

V dvojroli fagotisty a dirigenta se představí francouzský hudebník, dlouholetý člen Ensemble Intercontemporain Pascal Gallois, který základním způsobem změnil vnímání fagotu coby sólového nástroje a podnítil vznik nových děl od Luciana Beria, Pierra Bouleze nebo Wolfganga Rihma. Jako fagotista vystoupí v samostatném sólovém programu, sólově jej uslyšíme také v rámci koncertu souboru Ensemble Terrible, ve skladbě, kterou právě pro něj zkomponovala rakouská skladatelka Olga Neuwirth. V roli dirigenta se představí poslední večer festivalu, kdy stane v čele ansámblu Prague Modern.

Sólový klavírní večer bude patřit britskému pianistovi a muzikologovi Ianu Paceovi, jehož jméno je spojeno s těmi nejnáročnějšími skladbami novodobého klavírního repertoáru.

Vůbec poprvé letos festival představí novou platformu Contempuls Lab, otevřenou mladým souborům a projektům překračujícím hlavní dramaturgickou linii. Jako první se na ní představí výše zmíněný Ensemble Terrible, dynamické uskupení mladých hudebníků sestavené na půdě pražské HAMU kolem dirigenta Marka Šedivého a skladatelů Jakuba Rataje a Jana Ryanta Dřízala.

Setkání / přednášky se skladateli

Součástí programu jsou přednášky se skladateli, Hansem Abrahamsenem a Kevinem Volansem. Podrobnosti budou uvedeny na našem webu.

 

Kompletní program naleznete zde nebo v pozvánce.

Contempuls