SEDMÝ ROČNÍK SOUTĚŽE KRÁTKÝCH FILMŮ

Vážení filmoví přátelé,

po roce odpočinku jsme opět připraveni na nápor vašich audiovizuálních výtvorů a filmových sdělení! Startuje již sedmý ročník soutěže krátkých filmů Aerokraťas, který vaše „amatérské" dílko dostane před oko profesionálního diváka na plátno kina Aero.

Kdo si točí, nezlobí

Loni zasedl Aerokraťas se svými šesti roky do školních lavic a nemohl si nevšimnout neobyčejných filmových kousků svých vrstevníků. Letos proto vznikne nová kategorie filmů do 10 minut autorů ve věku 10 - 16 let. Mladé filmové talenty tak mají možnost vstoupit pravou nohou do světa filmu, spatřit svůj výtvor na plátně kina AERO a svoje filmové zkušenosti si za odměnu vytříbit na letním filmovém táboře Aertěk 2011.

Ostatní kategorie zůstávají tradičně beze změny, bude se soutěžit s maximálně desetiminutovými filmy rozdělenými na režiséry amatéry (bez filmového vzdělání) a profesionály.

Vyhlášena bude opět i kategorie minutových filmů AEROMINUTKY, která loni zaznamenala značný zájem autorů: „Letos se těšíme opět hlavně na Aerominutky. Tvůrce nutí k výrazové stručnosti a vybroušené pointě a divákům dává prostor porovnat nápady jednotlivých režisérů limitované stejným časovým rámcem maximálně 60 vteřin promítacího času. Letošní porota je pracovně velmi vytížená, proto heslo letošního Aerokraťasu zní: Nezdržujte naše porotce a točte Aerominutky!“ říká koordinátorka soutěže Zuzana Kameníková. 

Kategorie Aerokraťasu 2010

1.     Nejlepší amatérský film do 10 minut    (hlavní cena – profesionální digitální kamera SONY)

2.     Nejlepší film autorů s filmovým vzděláním do 10 minut     (střihačský software VEGAS s DVD authoringem)

3.     Aerominutky - společná kategorie pro amatéry i profesionály    (MP3 přehrávač SONY)

4.     Nejlepší dětský film do 10 minut    (poukaz na letní filmový tábor AERTĚK 2011)

5.     Divácká cena pro film do 10 minut

6.    Divácká cena pro Aerominutky

Materiální ceny ale na chvíli stranou! To nejpodstatnější je, že se všechny vítězné filmy vystřídají v následujícím roce na plátně kina Aero jako oficiální předfilmy před projekcemi a budou mít tak možnost vyzkoušet svou kvalitu v praxi. Všichni jejich autoři získají navíc balíček drobných cen, který zahrnuje stylové filmové tričko Aero, DVD z distribuční společnosti Aerofilms a voucher na volné vstupenky do kina.

Kdo vybere vítěze?

Každým rokem se počet přihlášených filmů zvyšuje, loni to bylo rekordních 160 snímků. Piloti kina Aero provedou vždy z přihlášených filmů první předvýběr. Odborná porota letos ve složení Veronika Bednářová (publicistka), Jan Hřebejk (režisér) a Vojtěch Dyk (herec a muzikant) potom rozhodne o devíti vítězích (bude vyhlášeno první až třetí místo v prvních třech kategoriích).

Druhá porota složená z lektorů filmového tábora Aertěk a projektu Aeroškola vybere první až třetí místo v kategorii dětských filmů.

Dva vítězové nakonec vzejdou z hlasování diváků na webu www.aerokratas.cz, jeden v kategorii filmů do 10 minut, jeden v kategorii Aerominutek.

 

Vzkaz od poroty

„Přeji všem neztrácení smyslu - co a proč točit. Nápady má totiž každý...,“ vzkazuje všem začínajícím filmařům jeden z porotců Jan Hřebejk.

 

Uzávěrka přihlášek

Už tradičně je uzávěrka přihlášek na konci září. Film musí být dodán do kina Aero poštou nebo osobně do půlnoci 30. 9. 2010. „Točí se opravdu do poslední chvilky. Loni využil půlnoční deadline filmař, který doběhl s ještě žhavým DVDčkem a právě dostříhaným filmem do kina pět minut před půlnocí,“ říká Zuzana Kameníková.

 

Slavnostní vyhlášení

Slavnostní vyhlášení vítězů a projekce vítězných filmů se bude konat v kině Aero 26. 11. 2010.

 

Online formulář přihlášky najdete zde:

http://www.kinoaero.cz/cz/static/aerokratas_formular/.

 

Kompletní informace o soutěžních kategoriích, cenách a podmínkách soutěže najdete na tomto odkazu: www.kinoaero.cz/aerokratas.