PROGRAM FESTIVALU NALEZNETE ZDE

Téma letošního ročníku Festivalu spisovatelů Praha volně navazuje na loňskou tématiku Kacířství a rebelie a ironicky se ptá, kdo to rád horké. Titulní citát Samuela Becketta „Ze špatných cest si zvol tu nejpohodlnější,“ je drzým šťouchnutím do vosího hnízda současné krize intelektu. Kterou cestou jdete vy?

Festivaloví hosté otevřou diskuzi nad horkými tématy - slovy prezidenta Festivalu Michaela Marche: „Zevnějšek je násilný.“  Téma Festivalu upozorňuje na konflikt vnějšího světa obrazů a intimního světa literatury. Pojímá ale také sociálně-politické dění ve světě, zejména v Evropě a Středomoří.  Představuje kultury Turecka a Řecka a jejich vzájemný konfliktní i symbiotický vztah v historii a současnosti. Středomoří, které se v poslední době ukazuje být úhelným kamenem odrážejícím problematické okamžiky směřování evropského a světového společenství. Hlavním grafickým motivem Festivalu je fotografie Antonína Kratochvíla z cyklu Moskevské noci.

Festival zahajuje v sobotu 16. dubna autogramiádou českých autorů v kavárně Starbucks a pokračuje odpolední diskuzí a autorským čtením v Galerii Louvre. Nedělní Gala večer slavnostně zahájí hlavní komisařka pro kulturu Evropské komise, za účasti velvyslanců Turecka a Řecka. Následovat bude sólové hudební vystoupení turecké kulturní hvězdy Zülfü Livaneliho, který se českému publiku představuje vůbec poprvé. Navazující diskuzi „Jak horká byla studená válka“ bude moderovat významný český novinář Jan Urban.

Festival se dotýká napětí mezi světem obrazů a neviditelným světem intelektu, reprezentovaným patnácti osobnostmi současné literatury. Účast potvrdil nositel Nobelovy ceny za literaturu Derek Walcott (Hostina života) z karibského ostrova Svatá Lucie, jeden z nejznámějších amerických spisovatelů Don DeLillo či nositel Pulitzerovy ceny Junot Díaz (Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda), původem z Dominikánské republiky. Z geopolitického hlediska je důležitá účast dvou tureckých spisovatelů – Nedima Gürsela, obviněného za román Alláhovy dcery z hanobení muslimské víry, a skutečné hvězdy tureckého kulturního, společenského a politického života Zülfü Livaneliho (Štěstí). Na autorských čteních se představí několik spisovatelů z Řecka (Athena Papadaki, Dionysis Kapsalis, Constantine Kokossis) a České republiky (Petra Hůlová, Sylva Fischerová a Tomáš Kafka), frankofonní literaturu zastoupí dva klasici poezie – cenami ověnčený básník Michel Deguy a skromný lyrik Werner Lambersy. Velmi významná je účast Saadi Yousefa, iráckého básníka, nyní žijícího v londýnském exilu.

Největší hvězdou letošního ročníku bude bezesporu americký autor Don DeLillo (Bílý šum, Podsvětí, Padající muž, Bod Omega), který bývá označován přízviskem „bard televizního věku“, především díky námětům svých knih, narážejících na problém médií a komunikace. DeLillo se zaměřuje na aktuální problémy moderní společnosti: televizi jako člena rodiny tematizoval v knize Bílý šum, ve velkolepém románu Podsvětí dává do zdánlivě bizarní souvislosti vítězství New York Giants s druhým sovětským atomovým testem a v Padajícím muži se vyjadřuje k 11. září a v posledním románu Bod Omega zachycuje osud stárnoucího válečného poradce, jako jediné postavy nedokončeného dokumentárního filmu.

Důležitá změna oproti předešlým ročníkům je datum zahájení. Festival se bude konat o dva měsíce dříve - mezi šestnáctým a dvacátým dubnem 2011. Tímto krokem Festival vychází vstříc hlavně studentům, jejichž účast je v letních měsících ohrožována zkouškovým obdobím. Studenti mají letos vstup na vybrané diskuze zdarma. Jsou pro ně také připraveny výrazné slevy na večerní autorská čtení.

Hlavní pořady Festivalu se budou konat na Nové scéně Národního divadla. Festival ale rozšiřuje své působení i mimo její budovu. Diskutovat se bude v Americkém centru a v prostoru Galerie Café Louvre na Národní třídě. Pořady budou simultánně tlumočeny do češtiny, angličtiny a dalších světových jazyků a živě přenášeny na internet. Více informací o programu a hostech Festivalu na portálu www.pwf.cz. Prvního února 2011 spustil Nadační fond Festival spisovatelů Praha také zpravodajský web literární.cz s podtitulem světová literatura živě.



autoři 21. Festivalu spisovatelů Praha:

 

Michel Deguy (Francie)

Don DeLillo (USA)

Junot Díaz (USA)

Sylva Fischerová (Česká republika)

Nedim Gürsel (Turecko)

Petra Hůlová (Česká republika)

Tomáš Kafka (Česká republika)

Dionysis Kapsalis (Řecko)

Constantine Kokossis (Řecko)

Werner Lambersy (Belgie)

Zülfü Livaneli (Turecko)

Athena Papadaki (Řecko)

Vladimír Páral (Česká republika)

Derek Walcott (Svatá Lucie)

Saadi Yousef (Irák)

 

moderátoři:

Jan Urban, Jíří Pehe, Jay Tolson, Denis Molčanov, Tomáš Laně